Undersøkelse og behandling

Tid: ca 45-60 min.

Opplysninger om hesten, adferd, personlighet, og hva som oppleves vanskelig for den. Tidligere skader eller hendelser. 

Evt. se hesten litt i bevegelse - skritt for hånd, rett og bøyd. Er det ytterligere noe du ønsker jeg skal se gjør vi det.  

Jeg undersøker og behandler hesten så fri som mulig ved at eiere eller annen har den løst i leietau slik at den skal kunne flytte på seg om den har behov for det, få ta del i det som skjer, vise reaksjoner, og ikke føle seg fastlåst.

Det er best om vi kan stå et sted hvor det er relativt rolige omgivelser. Det går også fint å ta det i boksen. Ved høyt insektstrykk trenger vi et sted å stå inne om du f.eks har utegangshest.

Behandlingsmetoder

Avhengig av funn, og hva hesten finner best roen med under behandling, benytter jeg meg som oftest av en kombinasjon av følgende.

Kiropraktikk

Mobilisering og manipulasjonsteknikker for å gjenopprette bevegelighet i leddsegmenter der normal bevegelighet er redusert.

Leddsegmenter behandles med lette retningsbestemte trykk i høy hastighet.

Akupunktur

Akupunkturpunkter brukes for å påvirke og balansere energiflyt i kroppen. Det benyttes også med en mer mekanisk tilnærming for å løsne spenninger og smerte.   

Noen punkter følger i stor grad nerver, blodbaner og lymfesystemet, andre sammenfaller med punkter langs myofasciale kinetiske linjer. Om noe hindrer, påvirker eller reduserer kroppens naturlige flyt av signaler og veske til deler av kroppen og organer vil det påvirke kroppslige funksjoner og prosesser, og ting vil ikke virke optimalt.  

Punkter behandles via akupressur eller laser (rødt eller infrarødt lys).

Laser

Terapeutisk laser og lysbehandling er en helt smertefri behandlingsform.

Laser demper betennelsestilstander og smerte, bedrer cellers evne til reparasjon, samt øker blodsirkulasjonen og styrker lokalt immunforsvar. Næring og oksygen kommer bedre til og avfallsstoffer fraktes mer effektivt vekk.

Jeg benytter meg av en terapeutisk medisinsk laser, klasse 3B, på 808nm, 450mW. Dette kalles også en MID-laser, eller LLLT (laveffektslaser), disse kan ikke brenne, og varmer ikke vevnad (irradia.se).

Jeg bruker også rødt lys (650-660nm) 40, 200 og 700mW (photonichealth.com) og infrarødt på 808nm, 200mW kombinert med rødt lys.   

Ønskes lasring av hest under rehabilitering, f.eks. skade på sene, ligament, gaffelbånd, griffelbensbrudd/fraktur, muskelskade, eller sår, så gjør jeg gjerne det -  i samhandling med behandlende veterinær.

Myofascial release 

Bindevev omkranser, separerer og forener alt i kroppen vår – muskler, sener, organer, hud, nerver og blodårer. Det er som et slags 3D spindelvev, og omfatter oss som en strømpe uten en definert start eller ende.

Bindevev påvirkes av faktorer som bla skader, lite bevegelse, bevegelsesavvik  og stagnasjon, som kan bidra til både lokal, og mer perifer smerte andre steder i kroppen. Bindevev kan bli stivt og uelastisk.

Jeg bruker små faschia-massageapparater med lav pulsering på 650 – 1400 rpm (revolutions per minute) for å løsne opp lokalt bindevev, samt lys og laser for punktbehandling for større områder av hestens bevegelsesappart (Ref. myofascial kinetic lines).

En equiterapeut behandler haltfrie, ikke drektige, og allment friske hester med ulike former for avvik i bevegelsesapparatet. Vi jobber også forebyggende og vedlikeholdende. Karenstid etter behandling (kiro, aku, laser) er 96 timer.